Stappenplan voor het verven van een buitenmuur

Stappenplan voor het verven van een buitenmuur

Buitenmuren verven vereist een andere aanpak dan het sauzen van binnenmuren. In dit blogartikel leggen we uit welke verf het beste geschikt is voor buitenmuren en helpen we je op weg met een handig stappenplan voor het verven van een buitenmuur.

Welke verf gebruiken voor buitenmuur?       

In tegenstelling tot een binnenmuur wordt een buitenmuur dag in, dag uit blootgesteld aan weersinvloeden. Daarom moet je een speciale verf voor buitenmuren gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om vast te stellen van welk materiaal de buitenmuur gemaakt is. Een (bak)stenen muur of een gestucte muur vereist namelijk een ander soort verf dan bijvoorbeeld een houten gevel.

Stappenplan voor een buitenmuur verven

Heb je de juiste verf gevonden? Hou dan de onderstaande stappen aan:

#1. Reinigen

We raden aan om te beginnen met een visuele inspectie van de buitenmuur. Eventuele groene aanslag dient als eerst verwijderd te worden met bijvoorbeeld Prochemko Algendoder Concentraat. Vervolgens kun je de buitenmuur in zijn geheel reinigen met een hogedrukreiniger. Laat de muur drogen en veeg met een (schone!) borstel de laatste restjes zand en vuil weg.

#2. Egaliseren

Indien er scheuren, gaten of andere beschadigingen zichtbaar zijn, kun je deze met behulp van plamuur/vulmiddel en een plamuurmes repareren. Zorg dat het product geschikt is voor buiten en volledig droog/uitgehard is alvorens je verder gaat.

#3. Afplakken

Gebruik schilderstape en afdekfolie om raam- en deurkozijnen, vensterbanken en daklijsten af te plakken. Objecten zoals huisnummerbordjes kun je het beste even losschroeven.

#4. Voorstrijken

“Heb ik voorstrijk nodig?” Dat is een van de meest gestelde vragen over buitenmuren verven. Als de buitenmuur eerder geverfd is, heb je geen voorstrijk nodig. Gaat het om een niet eerder geverfde kale muur, dan moet je wel eerst voorstrijken. Bij twijfel kun je een eenvoudige test uitvoeren: maak de buitenmuur goed vochtig door er stevig met een natte overheen te wrijven. Als het water van de muur loopt, dan heb je waarschijnlijk geen voorstrijk nodig. Zie je dat de natte vegen donker worden doordat het vocht in de muur trekt? Dan kun je het beste eerst voorstrijk voor buitenmuren aanbrengen. Dit heft de zuigende werking op, waardoor je minder muurverf nodig hebt. Daarnaast zorgt de voorstrijk dat de muurverf beter hecht en de verflaag langer mooi blijft. 

#5. Buitenmuur verven

Nu kun je daadwerkelijk beginnen met het verven van de buitenmuur. Werk eerst alle randen af met een kwast. Vervolgens kun je de rest doen met een verfroller. Als het om grote oppervlakken gaat, raden we aan om deze eerst in vlakken te verdelen en deze een voor een af te werken.

Tot slot

Zoals je ziet vergt het verven van een buitenmuur de nodige voorbereiding. Dat kan frustrerend zijn, want je wil natuurlijk het liefst meteen aan de slag met verven. Het zijn echter die voorbereidende stappen die zorgen voor een mooi, strak en egaal eindresultaat!

Advies of hulp nodig?

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je advies nodig voor jou klus? Neem gerust contact met ons op. Onze verfspecialisten staan voor je klaar!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »