Keukenkastjes verven: Gebruik dit stappenplan!

Keukenkastjes verven: Gebruik dit stappenplan!

Het is echt niet altijd nodig om in een compleet nieuwe keuken te investeren. Je keukenkastjes verven is een hele laagdrempelige en betaalbare oplossing om je keuken een frisse uitstraling te geven. Maar welke verf moet je gebruiken voor keukenkastjes? En hoe kun je dit klusje het beste aanpakken?

Welke verf moet ik gebruiken voor keukenkastjes?

Welke verf je moet gebruiken voor keukendeurtjes verven is afhankelijk van het materiaal waar de keukenkastjes van gemaakt zijn.

Welke verf voor MDF keukenkastjes?

MDF keukenkastjes kun je verven met lakverf. Oftewel, met dezelfde soort verf die je ook zou gebruiken voor bijvoorbeeld het schilderen van raamkozijnen.

Kun je gelamineerde keukenkastjes verven?

Ja, gelamineerde keukenkastjes kun je zonder problemen van een likje verf voorzien! Het is wel belangrijk om de juiste primer te gebruiken, zodat de verf zich goed aan het oppervlak kan hechten.

Kun je een kunststof keuken verven?

Ook een kunststof keuken verven is mogelijk. We raden in dit geval aan om de keukenkastjes eerst te ontvetten en licht op te schuren, en vervolgens een hechtprimer aan te brengen. Vervolgens kun je alles afwerken met een aflak voor kunststof.

Keukenkastjes schilderen: een stappenplan

Je keuken overschilderen is niet al te lastig. Met behulp van het onderstaande stappenplan ben je verzekerd van het beste eindresultaat!

  • Stap 1: Schroef de scharnieren van je keukendeurtjes los en haal ook eventuele deurgrepen Leg de deurgrepen en het bevestigingsmateriaal op een plek waar je het niet kwijt kunt raken. Is het te lastig om de deurgrepen los te halen, dan kun je er ook voor kiezen om ze af te plakken met schilderstape.
  • Stap 2: Tijd om de keukendeurtjes schoon te maken en te ontvetten. We raden aan om hiervoor een speciale ontvetter te gebruiken, omdat deze producten veel minder schadelijke stoffen bevatten dan bijvoorbeeld ammoniak. Gebruik bijvoorbeeld De Universol verfreiniger. Dit is een superontvetter die breed inzetbaar is, is biologisch afbreekbaar en bijzonder veilig voor de huid.
  • Stap 3: Zodra de keukendeurtjes droog zijn kun je ze licht opschuren. Maak hiervoor gebruik van schuurpapier met een fijne korrel. Gebruik bij voorkeur korrel P240 of hoger, zo voorkom je diepe schuurkrassen die je anders terug ziet in het eindresultaat. Gebruik een stoffer om het schuurstof te verwijderen. Voor een mooier en gladder eindresultaat gebruik je een kleefdoekje die ook de laatste kleine stofdeeltjes van de keukendeurtjes afhaalt.
  • Stap 4: Breng een primer aan. Zorg dat je gebruik maakt van een speciale kunststof primer als je gelamineerde of kunststof keukenkastje heb. Heb je een MDF, spaanplaat, of een houten keuken, gebruik dan een primer voor hout.

    TIP: gebruik de “Wijzonol AQUA Hechtprimer Bioseries”! Deze is geschikt voor alle hiervoor beschreven materialen en ook geschikt voor metaal.

  • Stap 5: Zodra de primer droog is, schuur je de keukendeurtjes nog een keertje licht op met super fijn (korrel P320) schuurpapier.
  • Stap 6: Breng de eerste laag lak aan. Het kan zijn dat je meerdere lagen moet aanbrengen om de gewenste dekking te realiseren. In dat geval is het zaak om elke laklaag te laten drogen en tussentijds licht op te schuren met super fijn (korrel P320) schuurpapier en af te nemen met een kleefdoekje alvorens je een volgende laag aanbrengt.
  • Stap 7: Zodra de laatste laag droog is kun je de deurgrepen weer vastschroeven en de deurtjes weer terugplaatsen.

Tot slot

Je keuken verven is niet zo moeilijk, al kan het omdat je alle lagen tussentijds moet laten drogen wel wat tijd in beslag nemen. Maar met de juiste producten en een beetje geduld heb je straks een keuken die er als nieuw uitziet!

Advies of hulp nodig?

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je advies nodig voor jou klus? Neem gerust contact met ons op. Onze verfspecialisten staan voor je klaar!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »