Of je nu een deur, een raamkozijn of iets anders wilt verven – je moet altijd ontvetten voor schilderen. Waarom is dat eigenlijk? Waarmee kun je het beste ontvetten? En hoe pak je dat aan?
Waarom ontvetten voor schilderen?
Het is vaak niet met het blote oog zichtbaar, maar op alle oppervlakken zit in meer of mindere mate vuil en vet. Zou je meteen beginnen met verven, dan loop je het risico dat de verf niet goed hecht. Die zal dan vroeger of later gaan afbladderen en is daarnaast sterker onderhevig aan verkleuringen. Door te ontvetten voor schilderen creëer je een schoon en vetvrij oppervlak, wat zorgt voor een betere hechting en een duurzaam eindresultaat.
Waar kun je het beste mee ontvetten?
Er zijn verschillende middeltjes waarmee je kunt ontvetten voor dat je gaat schilderen. Zo kun je bijvoorbeeld ammoniak verdunnen met water of kan je aceton of schoonmaakazijn gebruiken als ontvettingsmiddel. Het nadeel van deze middelen zijn, dat ze schadelijk zijn voor mens en milieu en ze een onaangename geur afgeven. Om van een optimaal eindresultaat verzekerd te zijn raden we echter aan om een speciaal middel voor ontvetten te gebruiken namelijk de Universol verfreiniger. De Universol verfreiniger is een superontvetter en net zo goed als de voorgaande middelen. Bovendien is dit middel biologisch afbreekbaar en bijzonder veilig voor de huid!
Ontvetten voor schilderen in 7 stappen
Voor een optimaal eindresultaat is het van belang dat je in de juiste volgorde te werk gaat.
#1. Ontvetten voor verven
Je moet altijd eerst ontvetten, dan schuren. Zou je eerst gaan schuren, dan worden al die zichtbare en onzichtbare vetten en vuildeeltjes over het oppervlak verspreidt. Je schuurt ze als het ware dieper de poriën van het hout in, en dat is niet de bedoeling. Daarnaast raakt het schuurpapier aanzienlijk sneller vervuild, waardoor je er meer van nodig hebt. Kortom, eerst ontvetten met de Universol verfreiniger en dan schuren is veel efficiënter!
#2. Oude verf verwijderen
Na het ontvetten moet je eerst wachten tot de ondergrond volledig droog is. Dit gaat meestal heel snel, soms binnen enkele minuten. Vervolgens kun je eventuele oude of loszittende verflagen verwijderen. Afbladderende verf haal je makkelijk weg met een van onze krabbers en schrappers of afbijtmiddel. Als het daarmee niet lukt kun je gebruik maken van een een Heteluchtbrander (föhn).
#3. Schuren
Zodra de laatste oude verfresten verwijderd zijn moet je het oppervlak in feite behandelen als een ‘nieuwe’ ondergrond. Dat begint met het opschuren van het oppervlak met ruw schuurpapier. Daarna verwijder je de laatste stof- en verfrestjes met een stoffer of een kleefdoekje.
#4. Afplakken
Plak het te verven oppervlak af met schilderstape of plakband. Aangezien je het oppervlak al ontvet hebt, zal de tape doorgaans goed aan de ondergrond hechten.
#5. Grondverf aanbrengen
Je kunt nu de grondverf aanbrengen. Kale plekken behandel je twee keer met grondverf, waarna je het geheel tenminste één keer met grondverf overschilderd. Eenmaal droog kun je deze licht opschuren met fijn schuurpapier en weer afstoffen met een stoffer.
#6. Aflak aanbrengen
kunt nu de laatste laag gaan aanbrengen, de laklaag. Raadpleeg altijd de gebruiksinstructies voor de juiste manier van aanbrengen voor het beste resultaat.
#7. Tape verwijderen
Verwijder de tape rustig en gelijkmatig, liefst wanneer de verf nog nat is. Zo krijg je een mooie strakke lijn en voorkom je dat je de verf lostrekt en er een gehavend randje achterblijft.
Advies of hulp nodig?
Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je advies nodig voor jou klus? Neem gerust contact met ons op. Onze verfspecialisten staan voor je klaar!