Hoe behandel je een houten tuintafel?

Hoe behandel je een houten tuintafel?

Hoe behandel je een houten tuintafel? Dat hangt ervan af of je de tafel binnen of buiten wilt neerzetten. Hieronder leggen we uit hoe je het beste te werk kunt gaan bij een houten tafel voor binnen en voor buiten. 

Hoe behandel je een houten tafel voor binnen?

Een houten tuintafel kun je ook prima binnen gebruiken. Maar hout is nu eenmaal een natuurproduct, en als het onbehandeld is zal het snel vocht en andere vloeistoffen opnemen. Daarnaast wil je natuurlijk krassen, vlekken en andere beschadigingen voorkomen. Dat kan op verschillende manieren.

Lakken

Als je zeker weet dat je je houten tafel alleen binnen gaat gebruiken, dan kun je kiezen voor lakken. Lak biedt een uitstekende bescherming, zeker tegen vlekken. Ook heb je de keuze uit blanke lak/vernis of lak met een kleurtje. Het kan wel zo zijn dat je na verloop van tijd krassen gaat zien; die zitten dan in de laklaag, niet in de tafel zelf. Hoe lak je een houten tafel? Dat kun je het beste doen door eerst een dunne laag lak aan te brengen, en deze na het drogen licht op te schuren. Vervolgens kun je een tweede dunne laag aanbrengen. Dit herhaal je tot je de gewenste kleur en dekking hebt.

Oliën

Een andere optie is je houten tafel oliën. Olie dringt diep door in het hout en voorkomt vlekken en uitdroging. In tegenstelling tot lak vormt olie geen laagje om het hout heen, dus je tafel is wat minder goed beschermd tegen beschadigingen. We raden aan om voordat je begint met oliën de tafel eerst te reinigen en goed te laten drogen. Vervolgens kun je het hout opschuren met fijn schuurpapier. Welke olie voor een houten tafel geschikt is en hoeveel lagen olie je moet aanbrengen, hangt vooral af van het gewenste effect.

Hoe kan ik het beste een houten tafel behandelen voor buiten?

Een houten tafel voor buiten wordt blootgesteld aan weersinvloeden en vraagt daarom om een net iets andere aanpak. Voor buiten kun je beter geen lak gebruiken. Lak sluit namelijk de poriën van het hout af, waardoor het kan gaan rotten. Ook kan de lak op een gegeven moment gaan barsten of afbladderen. Gelukkig heb je nog andere opties.

Beitsen

Veel mensen kiezen voor beits als het om een houten tuintafel gaat. Beits trekt net als olie in het hout, waardoor de nerven mooi zichtbaar blijven. Je loopt hiermee ook niet het risico op barsten, zoals bij lak. Let er wel op dat je een buitenbeits gebruikt.

Oliën

Een houten tuintafel behandelen voor buiten kan ook prima met olie. Hou er wel rekening mee dat je houten tafel die al eens met olie behandeld is, niet meer kunt beitsen of lakken. Denk dus goed na over hoe en waar je de tafel gaat gebruiken.

Nog een laatste tip: Gebruik altijd kwasten die geschikt zijn voor het product waar je mee werkt!

Advies of hulp nodig?

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je advies nodig voor jou klus? Neem gerust contact met ons op. Onze verfspecialisten staan voor je klaar!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »