Tips voor het perfect schilderen van een deur

Tips voor het perfect schilderen van een deur

Wil je een deur schilderen? Dan zijn er wel een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Hieronder beantwoorden we vijf van de meest gestelde vragen over deuren schilderen en geven we meteen een aantal handige deur schilderen tips!

Hoe kun je het beste een deur schilderen? Hangend of liggend?

Deuren schilderen, doe je dat hangend of liggend? We raden aan om in elk geval eerst het deurbeslag los te schroeven of af te plakken met schilderstape zodat je de deur gemakkelijk kan schilderen. Vervolgens kun je er voor kiezen om de deur uit de scharnieren te tillen en hem horizontaal neer te leggen op twee steunen, zodat je hem liggend kunt verven. Vanzelfsprekend kan je de deur ook gewoon laten hangen, zorg er dan wel voor dat tijdens het schilderen de deur niet kan bewegen door bijvoorbeeld de deur vast te zetten met een wigje.  

Wat is beter, binnendeuren verf op waterbasis of terpentinebasis?

Een binnendeur schilderen kun je het beste doen met verf op waterbasis. Dit bevat namelijk geen schadelijke stoffen en nog belangrijker, watergedragen verf vergeelt niet. We hebben verschillende soorten binnenverf voor hout die hier perfect geschikt voor zijn. Voor buitendeuren zal een watergedragen verf niet volstaan; je hebt dan echt een verf op terpentinebasis (Alkyd) nodig die bestand is tegen weersinvloeden.

Kun je over oude verf heen schilderen?

Voor een duurzaam eindresultaat is het van belang dat de verf zich goed aan de ondergrond kan hechten, dus als er nog een intacte laag verf of lak op de deur zit, dien je deze eerst op te schuren met fijn schuurpapier. Is de oude verf- of laklaag niet meer intact, dan dien je deze eerst volledig te verwijderen om oneffenheden te voorkomen. Afbladderende verf haal je doorgaans vrij makkelijk weg met een verfkrabber of schrapper. Mocht het daarmee niet lukken, dan kun je eventueel een Heteluchtbrander (föhn) of afbijtmiddel gebruiken. Daarna schuur je het gehele oppervlak met schuurpapier, eerst met een middel grove en vervolgens met een fijne korrel.

Heb je altijd grondverf nodig?

Als het om een onbehandelde deur gaat, dien je altijd eerst grondverf/primer aan te brengen. Dit zorgt voor een goede hechting van de verflaag / aflak. Heb je al een reeds geschilderde deur, dan adviseren wij ook om eerst een grondverf of primer te gebruiken zodat de eindlaag goed vast blijft zitten. Wanneer een deur recent is geschilderd, volstaat een keer licht opschuren en opnieuw aflakken en hoef je geen grondverf meer te gebruiken. Twijfel je? Neem gerust contact met ons op voor een gratis advies op maat voor jou klus.

Hoe schilder je een deur zonder strepen?     

Een deur schilderen, met welke roller doe je dat het beste? Er zijn veel verschillende rollers en beugels verkrijgbaar. Zou je een schuimroller gebruiken, dan heb je altijd wel een lichte structuur in je verfwerk; met een viltroller krijg je doorgaans een veel strakker resultaat. Strepen voorkomen is echter niet alleen een kwestie van de juiste roller gebruiken; de kans op strepen is veel groter als je de verf te dun aanbrengt, zeker als je lak op waterbasis gebruikt. Als je voldoende verf aanbrengt en je “nat in nat” werkt, kan de verf beter naar elkaar toe vloeien. Let wel op dat je niet “te veel” verf aanbrengt anders gaat de verf zakken. Verdeel daarom de verf goed en je krijgt een strak en streeploos eindresultaat.

Als je de bovenstaande tips in acht neemt, ben je straks verzekerd van een schitterend eindresultaat!

Advies of hulp nodig?

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je advies nodig voor jou klus? Neem gerust contact met ons op. Onze verfspecialisten staan voor je klaar!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »