Kies je voor hoogglans of zijdeglans?

Kies je voor hoogglans of zijdeglans?

De zoektocht naar geschikte verf voor je schilderproject gaat vaak gepaard met de nodige keuzestress. Niet alleen met betrekking tot de kleur, maar ook als het gaat om de glansgraad. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen hoogglans en zijdeglans? Wat is de meest duurzame optie? En zijn er nog dingen waar je rekening mee moet houden bij het vergelijken van hoogglans vs zijdeglans?

Wat is het verschil tussen hoogglans en zijdeglans?       

De glansgraad van verf wordt bepaald door met behulp van een glansmeter de weerkaatsing van een lichtstraal vanuit een specifieke hoek (meestal 60o) te meten. Op basis daarvan wordt de bijbehorende glansgraad aan de verf toegewezen. Hoewel de exacte richtlijnen per verffabrikant iets kunnen afwijken, gaan we over het algemeen uit van de volgende percentages:

  • Mat: 0 – 15%
  • Eiglans: 15 – 30%
  • Zijdeglans: 30 – 60%
  • Halfglans: 60 – 75%
  • Hoogglans: 75% of meer

Zijdeglans zit qua glansgraad in het midden, dus het is niet zo verwonderlijk dat dit de meest gebruikte glansgraad is; je hebt hiermee een mooie middenweg tussen matte verf en hoogglans verf.

Wat is duurzamer, hoogglans of zijdeglans?

Het verschil tussen hoogglans en zijdeglans beperkt zich niet alleen tot de uitstraling. Het is namelijk zo dat hoe hoger de glansgraad is, hoe minder vuil zich aan het oppervlak kan hechten. Hoogglans verf geeft doorgaans een net iets betere dekking dan zijdeglans verf en beschermt de ondergrond ook wat beter. Dat wil zeggen dat hoogglans in principe het langst mooi blijft en dus de meest duurzame keuze is. Natuurlijk speelt de kwaliteit van de verf daarbij ook een rol.

Hoogglans vs zijdeglans: hier moet je rekening mee houden

Dat hoogglans de meest duurzame optie is, betekent niet dat het ook de beste verf is voor jouw project. Bij het vergelijken van zijdeglans vs hoogglans is het namelijk ook belangrijk dat je rekening houdt met de ondergrond. Het nadeel van hoogglans verf is dat vanwege de hoge glansgraad oneffenheden in de ondergrond extra benadrukt worden. We raden daarom aan om alleen voor hoogglans verf te kiezen als het om een volledig vlakke en egale ondergrond gaat. Is dat niet het geval, dan kun je beter voor zijdeglans kiezen. Tot slot speelt ook de toepassing een rol bij je keuze. Voor buiten toepassingen adviseren we in de meeste gevallen om voor hoogglans te kiezen. Hoogglans slijt minder snel en is heeft betere weers- en vochtbestendige eigenschappen. Zoek je naar verf voor binnen? Dan is dat laatste minder van belang en is de keuze tussen hoogglans vs zijdeglans vooral een esthetische kwestie. Zijdeglans is de meest gekozen optie maar over smaak valt niet te twisten, dus ga in dat geval vooral gewoon voor wat jij zelf mooi vindt!

Advies of hulp nodig?

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je advies nodig voor jou klus? Neem gerust contact met ons op. Onze verfspecialisten staan voor je klaar!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »