Hoe lang moet stucwerk drogen voordat er geschilderd kan worden?

Hoe lang moet stucwerk drogen voordat er geschilderd kan worden?

Veel mensen kiezen ervoor om een muur na het stucen nog te schilderen. Maar hoe lang moet stucwerk drogen voor schilderen mogelijk is?

Hoe lang moet stucwerk drogen?

De specie die men gebruikt voor stucwerk bestaat vaak voor zo’n zestig procent uit water. Dat vocht moet na het aanbrengen weer worden afgevoerd en dat kost nu eenmaal tijd. Een goede vuistregel om in gedachten te houden is één dag droogtijd per millimeter stucwerk. De daadwerkelijke droogtijd van stucwerk is echter ook afhankelijk van de samenstelling van het stucwerk en de temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie in de ruimte.

Wat gebeurt er als je nat stucwerk verft?

Als je al begint met verven voordat het stucwerk volledig droog is, loop je het risico dat er donkere vlekken zichtbaar worden of erger; dat de verf niet vast blijft zitten op de ondergrond en er weer afbladdert. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je moet er dus voor zorgen dat het stucwerk écht helemaal droog is voordat je met schilderen aan de slag gaat.

Hoe lang moet stucwerk drogen voor schilderen?

Uitgaande van de vuistregel dat de droogtijd van stucwerk 1 millimeter per dag is, zou je voor stucwerk met een dikte van 2 centimeter rekening moeten houden met 20 dagen droogtijd. Laat je de muur door een professional stucen, vraag dan naar de laagdikte.

Hoe kun je stucwerk sneller laten drogen?

Zoals we eerder al aangaven is de droogtijd van stucwerk niet alleen afhankelijk van de samenstelling en de laagdikte, maar ook van het binnenklimaat. De onderstaande tips kunnen helpen om stucwerk sneller te laten drogen:

  • Plan het stucen van de muur in het voorjaar of de zomer. Dan gaat het drogen van stucwerk namelijk een stuk sneller dan in het najaar of de winter.
  • Zorg voor een goede ventilatie gedurende de droogtijd, bijvoorbeeld door alle ramen op een kier te zetten. Indien er geen of weinig ramen in de ruimte aanwezig zijn, kan een ventilator of bouwdroger uitkomst bieden.
  • Het kan verleidelijk zijn om de verwarming vol open te draaien, maar dat komt de kwaliteit van het stucwerk niet ten goede. Stucwerk droogt namelijk het mooiste op bij een stabiele temperatuur, bij voorkeur rond de 20o Wanneer stucwerk té snel opdroogt, kunnen er scheurtjes ontstaan.

Is voorstrijk nodig na stucen?

Het kan wenselijk zijn om het stucwerk na het drogen eerst te behandelen met voorstrijk. Dit zorgt ervoor dat de binnenmuurverf beter aan de ondergrond hecht. Dat voorkomt afbladderen en verlengd de levensduur van het schilderwerk. Daarnaast zal de verf veel beter dekken omdat het niet direct wordt opgezogen door het stucwerk; met voorstrijk is één laag verf doorgaans voldoende. Hou er wel rekening mee dat het voorstrijkmiddel ook volledig droog moet zijn alvorens je met de verfroller aan de slag kunt.

Tot slot

De relatief lange droogtijd van stucwerk (en eventueel de voorstrijk) vergt wat geduld. Maar als je ervoor zorgt dat alles volledig droog is voordat je gaat verven ben je verzekerd van een schitterend eindresultaat!

Advies of hulp nodig?

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je advies nodig voor jou klus? Neem gerust contact met ons op. Onze verfspecialisten staan voor je klaar!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »