RAL 9010 of 9001, wat is het verschil?

RAL 9010 of 9001, wat is het verschil?

Wanneer je je gaat oriënteren op witte verf, dan zul je zien dat het ene wit niet het andere is. De twee meest verkochte witte verfkleuren zijn RAL 9010 en RAL 9001. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee wittinten? Welke van de twee is witter? En welke RAL-kleur is het best geschikt voor jouw specifieke toepassing?

Wat is het verschil tussen RAL 9001 en RAL 9010?

RAL 9010 wordt officieel “zuiver wit” genoemd. Wanneer je deze kleur echter vergelijkt met een verftint die echt in de buurt komt van spierwit (zoals RAL 9016, dat “verkeerswit” wordt genoemd), zie je dat RAL 9010 toch niet volledig wit is. Het heeft namelijk een licht gelige ondertoon, wat komt doordat deze verf zwart en een beetje oxide-geel pigment bevat. Daarom wordt deze verfkleur ook wel “gebroken wit” genoemd. RAL 9001, dat als “crèmewit” of “roomwit” wordt beschouwd, heeft een wat warmere uitstraling. Het bevat meer oxide-geel pigment dan RAL 9010, aangevuld met een beetje oxide-rood pigment.

Wat is mooier, RAL 9001 of 9010?

Het kiezen van kleuren is een kwestie van smaak, dus het is wat ons betreft onmogelijk om te zeggen dat de ene wittint mooier is dan de andere. Tegenwoordig wordt de kleur RAL 9010 het meest toegepast en ook RAL 9016 is een veel gebruikte kleur. Daarin tegen wordt de kleur RAL 9001 veel minder gebruikt maar past prima bij vele kleurcombinaties. Op de vraag; “Welke kleur wit wordt er voor deuren en kozijnen wordt gebruikt?” is dan ook lastig te beantwoorden omdat dit geheel van het overige elementen afhangt. Wat we wel kunnen zeggen is dat RAL 9010 veruit de meest gebruikte kleur is en bovendien een veel gebruikte standaard kleur is. Zowel RAL 9010 als RAL 9016 zorgen voor een fris en licht interieur zonder dat het geheel te steriel oogt.

Kun je RAL 9001 en 9010 combineren? 

RAL 9010 en 9001 maar ook RAL 9016, zijn heel goed met vrijwel elke andere kleur te combineren. Vaak worden de kleuren RAL 9010 en RAL 9016 met 100% WIT gecombineerd (verf zonder extra pigmenten) of een mooie bijpassende donkere kleur. Hierdoor ontstaat een mooi contrast wat extra dimensie geeft aan de geschilderde onderdelen.

Wat minder vaak gedaan wordt is RAL 9010 combineren met RAL 9001. Dit komt omdat RAL 9001 veel “geler” is en oogt dan RAL 9010 of RAL 9016. Het wordt daarom dan ook zelden gecombineerd.

Binnen of buiten?

De kleuren RAL 9010 en RAL 9001 zijn zowel binnen als buiten te gebruiken net zoals vele andere kleuren. Wel is het belangrijk om de juiste keuze van de verf te maken. Ga je binnen schilderen, gebruik dan watergedragen verf en voorkom je onder andere nare geurtjes en vergeling. Ga je buiten schilderen, gebruik dan verf op basis van Alkyd (terpentine). Deze verf bied een lange bescherming van het te schilderen onderdeel en is bestand tegen weersinvloeden.

Mat, zijdeglans of Hoogglans?

De keuze van de glansgraad is net als de kleur geheel persoonlijk. Voor binnenschilderwerk wordt in de meeste situaties Mat of Zijdeglans gebruikt en zelden Hoogglans. Veelal worden de muren en plafonds Mat geschilderd en de kozijnen, ramen en deuren zijdeglans.

Voor buitenschilderwerk wordt juist Hoogglans het meest gebruikt omdat dit de langste levensduur heeft en dus het geschilderde onderdeel langer beschermt. Tegenwoordig wordt zijdeglans ook buiten toegepast maar is gevoeliger voor weersinvloeden en zonlicht.

Advies of hulp nodig?

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je advies nodig voor jou klus? Neem gerust contact met ons op. Onze verfspecialisten staan voor je klaar

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »